Ce este anevrismul aortic abdominal (AAA)

Aorta este principalul vas care alimenteaza corpul cu sange. Aceasta porneste de la inima si coboara prin torace si abdomen, ducand sangele catre organele din abdomen si apoi catre picioare. Un anevrism aortic abdominal (AAA) este o dilatare (umflare) a acestui vas.

anevrismul aortic abdominal

Imaginati-va aceasta dilatare ca un balon care, umflat la presiune mare, isi subtiaza peretii, urmand ca in final sa se rupa si sa produca o hemoragie interna mortala.

stadii anevrism aortic abdominal AAA

Daca diametrul aortei abdominale depaseste 3 cm vorbim despre un AAA.

Cauza principala este fumatul, dar ateroscleroza (depunerea grasimilor pe peretii vaselor) este adesea implicata. Majoritatea anevrismelor cresc lent, fara a provoca simptome si sunt descoperite intamplator. Simptomele si semnele, atunci cand apar, pot fi confundate cu alte boli, dar de obicei rezulta din comprimarea organelor vecine.

Pe masura ce se maresc, AAA pot provoca dureri fixe, profunde, ca o injunghiere si sunt resimtite in primul rand in regiunea lombara. Pacientii pot prezenta, de asemenea, o pulsatie abdominala. Majoritatea anevrismelor cresc lent, fara simptome, dar anevrismele care cresc rapid au risc de ruptura, asa incat pot fi dureroase.

Mortalitatea operatorie la anevrismele de aorta abdominala RUPTE poate ajunge la 90% !

Mortalitatea operatorie la anevrismele de aorta abdominala NERUPTE este 5%.

Programare gratuita screening
durere abdominala de AAA pacient

Factorii de risc includ:

  • Fumatul este cel mai important factor de risc : persoanele care fumeaza au risc de 4x mai mare fata de nefumatori sa aiba AAA
  • Barbatii au risc de 6x mai mare decat femeile sa faca AAA
  • Varsta: peste 65 de ani un barbat are riscul de 7% sa aiba un AAA, iar o femeie de aproximativ 1%
  • Istoricul familial: daca avem un frate cu AAA, avem risc de 4x mai mare decat in mod obisnuit sa avem AAA
  • Hipertensiunea arteriala