Screening AAA la o examinare ecografica de rutina. De ce? Cum se realizeaza?

Screening-ul de AAA este un program de preventie a rupturii AAA. Ecografia abdominala poate identifica AAA la persoanele aparent sanatoase, cu risc crescut de boala (barbat peste 65 de ani, fumator), permitand un tratament timpuriu si putand astfel salva viata.

Experienta de peste 20 de ani a programelor similare din Germania, Marea Britanie sau Suedia arata ca aproximativ 75% din anevrismele aortice sunt asimptomatice si sunt descoperite intamplator, de obicei atunci cand se efectueaza o ecografie abdominala pentru o alta boala. Anevrismele devin palpabile la examinarea fizica abdominala atunci cand diametrul acestora depaseste 5 cm.

ruptura anevrismului aortic AAA

Ruptura anevrismului aortic este asociata cu o mortalitate de peste 90% si doar o mica parte din acesti pacienti ajung la spital. Decesul pacientilor varstnici cu anevrisme rupte nediagnosticate sunt atribuite in mod fals cauzelor cardiace.

Screening-ul pentru AAA consta in efectuarea unei ecografii abdominale, investigatie de electie in detectarea AAA, oferind o evaluare rapida si exacta a diametrului aortei abdominale.

Multiple publicatii din literatura de specialitate furnizeaza dovezi ale beneficiilor rezultate din screening, cu o reducere semnificativa a deceselor cauzate de AAA. Un studiu din Marea Britanie a aratat o reducere cu mai mult de jumatate a deceselor cauzate de ruptura AAA, la barbati peste 65 de ani. In cazul identificarii unui diametru normal la ecografia de screening, mortalitatea din cauza unui AAA la 5, respectiv 12 ani, este foarte rar intalnita (sub 3%).

Avand in vedere aceste date, atunci cand efectuati o ecografie abdominala, masurati si diametrul aortei!

Programul gratuit de screening pentru AAA!

Descarca aplicatia