Care este testul de screening pentru AAA si cum se realizeaza?

In Germania, Italia, Marea Britanie sau Suedia screeningul pentru AAA se realizeaza de peste 20 de ani, iar experienta acestora arata o reducere cu peste 55% a deceselor cauzate de AAA.

Testul folosit in programele de screening pentru AAA este ecografia abdominala - o metoda de diagnostic rapida, nedureroasa, non-invaziva si care nu emite radiatii

ecografie AAA

Ce este ecografia?

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri din interiorul corpului cu ajutorul ultrasunetelor. Este asemanatoare cu un sonar folosit de submarine si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala numita transducer.

Ultrasunetele emise sunt reflectate de structurile corpului, sunt receptionate si afisate pe ecranul ecografului. Practic, este realizata o harta acustica ce deseneaza organele sau tesuturile, in diferite planuri, in functie de pozitia transducerului. Cu alte cuvinte, ea poate fi asemanata cu un "stetoscop optic".

Care sunt riscurile ecografiei?

Ecografia in sine nu prezinta niciun risc. Ea este nedureroasa, fara efecte adverse si nu foloseste radiatii.

Cum se realizeaza testul de screening pentru AAA

La inceputul examinarii medicul va va spune sa ridicati hainele care acopera abdomenul si va asezati pe spate pe un pat. Medicul va aplica gel pe abdomen, pentru ca sa permita transducerului sa transmita undele sonore si sa alunece mai usor pe piele. Transducerul ecografului va fi presat si va fi miscat pe suprafata abdomenului. Ecografia va arata pe ecran o poza a aortei dvs., al carei diametru va fi masurat.

Diagnosticul la timp face diferenta!
Screeningul AAA dureaza 10 minute si iti poate salva viata.

Programare gratuita screening